Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


pajzsmirigy betegségek alapkezelése természetes

2014.12.19

Minden állapot kezelésének alapja az állapotfelmérés utáni méregtelenítés. Ez természetesen érinthet adott pillanatban egy szervrendszert, ugyanakkor az egész  testet is. Figyelembe kell vennünk a kialakult állapot időszakát, genetikai és idegrendszeri alapokat és a természeti hatásokat. Különös figyelmet fordítva a Hold ütemére, mivel szervezetünk 70-80%-a vízből/vérből áll.Célszerű megnézni az egyén útján s azt, hogy abban éppen hol tart. Mindezek figyelembevételével az azonnali kezelések mellett  fel kell állítani a terápiás tervet, amelyen keresztül a kliens megérti mik vezettek állapotának kialakulásához és mit érthet meg ezen keresztül önmagából.

mukodes.jpg 

Pajzsmirigy állapotainál megkülönböztetünk alul ill. túlműködést. Ezen állapotok kialakulásában szerepet játszhat a fent említetteken kívül a táplálkozás, az érzelmeink és a gondolataink is. Pajzsmirigy működésünk hatással lehet a hormonrendszerünk egyéb területeire, anyagcsere-háztartásra és a központi idegrendszerre. Ugyanezeknek a területeknek a kibillenése pajzsmirigy problémákat okozhat. Ezen területek további funkciókat érinthetnek. Ebből is látható mennyire fontos a természetgyógyászat holisztikus szemlélete, amely egészben vizsgálja az egyént.

 

 

pajzsmirigy.jpgA pajzsmirigy alul-működése: amikor a pajzsmirigy a szükségesnél kevesebb hormont termel.
Tünetei: álmosság, székrekedés, hízás, depresszió, hideg-intolerancia, menstruációs zavarok, száraz, hideg bőr, töredező haj és körmök, alacsony szívfrekvencia, tompult reflexek, ödéma.

Hátterében állhat gyulladás, a jód hiánya, pajzsmirigyműtét, röntgensugárzás vagy akár gyógyszerek is.

A pajzsmirigy túlműködése: amikor a pajzsmirigy a szükségesnél több hormont termel.
Tünetei: szapora szívverés, idegesség, álmatlanság, hasmenés, jelentős étkezés melletti fogyás, csökkent meleg-tűrés, fokozott izzadás, remegés, menstruációs zavarok.

Hátterében állhat túl sok jódbevitel, a pajzsmirigy jóindulatú daganata, mérgezés, fertőzés vagy az agyalapi mirigy működési zavara. Leggyakoribb formája a főként hölgyeket érintő Basedow-kór. Ez egy autoimmun betegség és a pajzsmirigy megnagyobbodásával (golyva), valamint a hormonszint hirtelen megemelkedésével jár. A szem kidülledése és kettős látás kísérheti.

Keleti gyógyászat megközelítésében a torokcsakrához tartozó területek a kommunikáció zavaraira, önkifejezés konfliktusaira, hívják fel a figyelmünket.

A pajzsmirigy alul-működése: mentális szinten a betegség hátterében az önkifejezés sérülése áll, pl. amikor valaki nehezen kommunikál önmagáról, az önsajnálat is megjelenik, amikor valaki gombócot érez a torkában és negatívan kommunikál, fél kifejezni a véleményét.

A pajzsmirigy túlműködése: a pajzsmirigy túlműködésben szenvedő ember hajlamos összefüggéstelenül sokat beszélni, a kommunikáció erőteljes. Ennek tapasztalható tünetei lehetnek a beszédzavarok (pl. dadogás, pöszeség, raccsolás, hadarás, szituációkban esetleges félelemkeltés)

 

Csakraterápia:

Torokcsakra                
 
torok.jpgElnevezései: torokcsakra, visuddha csakra,
Eleme: Éter (szankszritül: akasha, az az elem, amiből a többi elem származik)
Endokrin mirigye: Pajzsmirigy
Érzékelése: hallás
Hozzá tartozó testrészek: Nyak, száj, gége, hangszálak,
Színe: Kék
Polaritása: Férfi
Temperamentuma: Tudatos
Megerősítései: Hitelesen fejezem ki magamat. Őszintén fejezem ki magamat.
Tanulási feladata: Az őszinte kommunikáció, valamint az érzés és a gondolkodás összekötése,
Kövei: Amazonit, türkiz, és minden kék kő, mint pl. akvamarin, és kalcedon,
Illóolajai: Eukaliptusz, fenyő, zsálya
 

Terápiás lehetőségek

méregtelenítés

reflexológia

gerinc és kéz masszázs

nyirokmasszázs

gyertyázás

köpölyözés

fitoterápia

aromaterápia

kőterápia

pszihoterápiás beszélgetés

ayurvéda

életmód-tanácsadás

homeopátia

sóterápia

meditációs  és jógagyakorlatok

 

Fitoterápia:

 

Orbáncfű tea: a pajzsmirigy alul- és túlműködésnél is hatásos. Fogyasztása optimalizálja a pajzsmirigy-zavart, helyreállítja a hormonháztartást. Tartós fogyasztás esetén vigyázni kell a napozással

Ragadós galaj teája: tisztítja a vesét, a májat, a hasnyálmirigyet és a lépet. Pajzsmirigy betegségben is alkalmazható, főleg golyva esetében.Nyakra borogatás alkalmazható a teafűből.

Közönséges galaj teája:  ez egy nagyon hasznos, az egész mirigyrendszerünket védő gyógynövény. Vigyázzunk a fogyasztás időtartalmára!

Általános szabály, hogy a gyógyfüveket nem főzzük, csak forrázzuk, különben a hatóanyagok jelentős része tönkremegy.

 

Vitaminok, nyomelemek

 

 

Akár alul-, akár túlműködik a pajzsmirigy, fontos a C-  és az E-vitamin, valamint a B-vitamin fogyasztása. Vigyázat: E-vitaminból legfeljebb napi 400 NE lehet az adag, mert ennél több túlzottan ösztönözheti a pajzsmirigy működését.

Ajánlott még alulműködés esetén a cink és a szelén, valamint a jódtartalmú tengeri alga (Spirulina vagy Chlorella) bevitele. Cink tartós szedése esetén réz pótlására is szükség van, mert a cink gátolja a réz felszívódását.

 

Kőterápia

Pajzsmirigy alulműködésre: akvamarin, kalcedon, ezüst, türkiz, smaragd, hegyikristály.

Pajzsmirigy túlműködésre: borostyán, topáz, hegyikristály, lazurit

 

Jógagyakorlatok a pajzsmirigy működés javítására

tn_gyertyaallas.jpg

 

Pajzsmirigy alulműködésnél: A fordított testhelyzetek fokozzák a hormontermelést. Alulműködő pajzsmirigynél ezért különösen ajánlott a gyertyaállás (szárvangászana), amelynek helyes végrehajtásakor az állat erősen a mellkasra kell szorítani.

 

 

 

hal.jpg

Túlműködő pajzsmirigynél: a hormontermelést mérséklő halfekvés (macjászana) segít. Belégzés után hanyatt fekve homorítunk, s közben jól hátrahajtjuk a fejünket. A gyakorlat egyik változatában eközben a tarkó érinti a talajt, a másik szerint viszont néhány centire fel is emelkedik a földről, „lóg” a levegőben.

 

Kezdőknek mindenképpen ajánlom, hogy előbb jógamestertől, szakképzett természetgyógyásztól tanuljanak, s csak utána kezdjenek el otthon gyakorolni!

 

Jótékony ételek pajzsmirigy alul-működés esetén

A pajzsmirigy alul-működésében szenvedőknek mindenképpen ajánlom a hal, haltermékek, a szárnyasok, a tojás fogyasztását.
Olvastam, hogy azokban az országokban, ahol a gyermekek több halat fogyasztanak, jóval kevesebben szenvednek a pajzsmirigy működési zavarától.

Kiemelném a kókuszolaj vagy kókuszzsír használatát. Ez nagyon hatásos a pajzsmirigy sejtjeinek regenerációjában és kedvezően hat a pajzsmirigy hormontermelésére.

 

Jótékony ételek pajzsmirigy túlműködés esetén

Gátolja a pajzsmirigy túlzott működését a karalábé, a káposzta, a brokkoli, illetve a karfiol fogyasztása. Érdemes minél több B- és D-vitaminban gazdag ételt is fogyasztani. Ilyenek a bab, a magvak, csírák és a gyümölcsök. A jód kerülendő pajzsmirigy túlműködés esetén!

Pajzsmirigy problémák kivizsgálásával és kezelésével keresse fel kezelőorvosát és/vagy természetgyógyászát! Gyógyszerek és gyógyhatású készítmények otthoni, kontroll nélküli használata kockázatokkal járhat!

Orlovszky Andrea okl. természetgyógyász, tanár