Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


40 napos böjt, negyvenlőböjt

2016.03.11

Régen szokás volt tavasszal a test megtisztítása böjttel. A nagyböjt, a „negyvenlőböjt”, hamvazószerdától húsvét vasárnapig - 40 napig - tartott.

Ezen idő alatt csak növényi étkeket fogyasztottak, minden állati fehérje tartalmú ételtől tartózkodtak; tehát nemcsak a hústól és a haltól, hanem a „fehér eledelektől” is, amin a tejet, a túrót, a vajat, a sajtot és a tojást értették. Ilyenkor nem zsírral, hanem olajjal főztek.                                                                                 A böjt célja: a test megtisztítása. Lényege: nyers étrend, állati fehérje nélküli diéta. A böjttel azt érjük el, hogy szervezetünk „fölös készleteit”, „szemétdombjait”, „méregraktárait” támadja meg és fogyasztja el, szabadiba fel és üríti ki. A böjtölés alatt a véredények falának lerakódásai is eltávoznak, és az erek visszanyerik rugalmasságukat. Ez pedig nem más, mint biológiai fiatalítás. A nagyböjtöt kiegészítő tavaszi népszokások - mint például a kiszehajtás - kollektív pszichoterápiás cselekmények voltak: ,Kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget,” - kántálták. A tél, a betegség temetése ez. Az emberek pozitív gondolatokkal, szuggesztiókkal, önbizalommal, optimizmussal telítették
magukat, miközben a böjttel a testüket is tisztították. A testi és lelki-szellemi megújulást segítették elő ezekkel a cselekedetekkel. Mindkettőnek komoly és fontos lélektani és élettani jelentősége volt.

A kora tavaszi időszakban tehát elsősorban a szervezet méregtelenítésére kell koncentrálni. Ezért ebben az időszakban a télálló gumós zöldség mellett a gyógyfüvek, gyümölcsfák, növények friss, zöld hajtásait fogyasszuk. Például: a nagy csalán, a gyermekláncfű, a katángkóró, a medvehagyma, a salátaboglárka, a lósóska, a laboda, a zöldhagyma stb. friss, zsenge hajtásait, leveleit. Ugyancsak jól használható az elvermeli gyökér, zeller már kihajtó zöldje, de más növény vagy cserje hajtásai is, melyek nem mérgezőek. Az említett növények azért értékesek a tavaszi gyengeség megelőzésére, kezelésére, mert:                          a csalán - A-, B-, C-, és U-vitamint, valamint vasat, káliumot, kalciumot, kovasavat tartalmaz, ezáltal roboráló hatású;                                                                                  a gyermekláncfű - háromszor több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom, keserűanyag-tartalma pedig javítja az emésztést;                                                                           a katángkóró - keserű anyaga serkenti az emésztőnedvek termelését, javítja az emésztést;                 a zöldhagyma, vöröshagyma, fokhagyma - serkentik a belső elválasztású mirigyeket, ezáltal aktivizálják a szervezet erőit;                 a gyökér és a zeller - serkentik a salakanyagok kiválasztását, vizelethajtók;                                                 az összes friss, zöld hajtás és levél - magnéziumot tartalmaz, amely több enzim központi eleme.                Kerüljön hát belőlük minél több az asztalunkra! S ha a friss, zöld hajtások fogyasztását rendszeres testgyakorlással, kirándulásokkal kapcsoljuk össze, azzal még inkább elősegítjük a tavaszi fáradságos napok könnyebb elviselését.
Vissza a természethez! Mozogjunk, tartózkodjunk egyre többet a friss levegőn, az éltető napfényen, menjünk minél többet kirándulni! Sétáinkra, kirándulásainkra vigyünk magunkkal elmélkedésünket, gondolkodásunkat segítő, fejlesztő, pozitív gondolatokat erősítő könyveket. Olvassunk rendszeresen ilyen témájú műveket.                     A teljesség igénye nélkül:                                             Kempis Tamás: Krisztus követéséről                             Edmund Bordeaux Székely: Az Esszénus Béke Evangélium Epiktétosz Kézikönyvecskéje                                             Marcus Aurelius elmélkedései Lao-ce és Konfúciusz művei H. P. Blawatsky: A csend hangja                                      Szepes Mária: A mindennapi élet mágiája                        Szepes Mária: A gyógyító öröm mágiája                            Bistey Zsuzsa: Vízöntőkori újjászületés                         Ériek Fromm: A szeretet művészete                                      Richard Bach: A sirály                                                     Richard Bach: Illúziók                                                         Dr. Joseph Murphy: Tudatalattid csodálatos hatalma Norman Vincent Peale: A pozitív gondolkodás hatalma Popper Péter: A belső utak könyve                                    Don Hawley: Kezdj el élni!                                              Konrad Lorenz: A civilizált emberiség nyolc halálos bűne Paul C. Bragg & Patricia Bragg: A böjt csodája                    Ferencsik István: Betegség és fájdalom nélküli élet Ferencsik István: A természetes életmód ételei              Ferencsik István: Gyermekeink táplálása                          Ferencsik István: A légzés gyógyító hatása                           Dr. Hermann Geesing: Életerő - életstílus                            Dr. Volker zűr Linden & Helga zűr Linden: Az immunrendszer erősítése természetes módon                    És még hosszan lehetne folytatni a sort, egészen Saint- Exupery A kishercegéig és még tovább...