Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegség, mint esély

2016.11.01

Betegség


Mindannyiunknak van valami betegsége, eltérése az egészségestől. Minduntalan arra törekszünk, hogy egészségesek legyünk, de cselekedeteink által (melyek nem mindig tudatosak) még inkább betegebbé válunk. A körforgás addig áll fenn, amíg abban a hitben élünk, hogy ez az egy életünk van, s ez alatt az idő (élet) alatt kell mindent elérnünk, megvalósítanunk. Minden csak a Föld materiális szintjén működik, ami szem számára látható, kéz számára érinthető. Míg rá nem eszmélünk, ennek értelmetlenségére, addig a lélek a test és a felhalmozott cselekedetek (karmák) fogja és megbetegítője.
onismeret.jpgAmikor a lélek felébred, ráébred hallhatatlanságára minden korlát, akadály, blokk feloldódik, eltűnik. Végtelen energiafolyam részévé válunk, tudatunk tiszta, korlátlan. Cselekedeteink nem öncélúak, nincs konfliktus. Egység van, Egészség. Nincs „egyén” ego, így nincs trauma, betegség. Jelen lét van. Nincs múlt, nincs jövő csak JELENLÉT. ITT, és most egyedül csak ez van.

A betegség nem más, mint út az egészséghez, a teljességhez. A betegséget ezért nem szabad kerülni, szőnyeg alá seperni, titkolni. El kell fogadnunk, szembe kell néznünk vele. A betegség figyelmeztet arra, hogy változnunk kell, valamit nem csináltunk jól eddig. Ez az állapot tulajdonképpen egy régebb óta napirenden lévő „lecke” megkövesült, manifesztálódott eredménye, ami mindaddig csak átmenetileg gyógyítható, amíg meg nem érted a lelked üzenetét és építed be ÖN-MAGadba. Az önemlékezéssel, analitikus meditációval, relaxációval felfedhetjük a valós problémáinkat.

onvizsgalat.jpgAmikor ennek értelmét, összefüggéseit megértjük, megfelelően értékeljük, akkor jövünk rá igazán arra milyen nagy érték, lehetőség a betegség számunkra
Minden betegségnek üzenete, jelentése van, ami más-más mondanivalóval bír, mást-mást üzenhet egyénenként. Értelmeznünk kell ezeket az üzeneteket. Hisz minden betegségnek más a jellege, tünetei, eltérő életviteli, problémára hívja fel a figyelmet. A test soha sem egészséges, vagy beteg. A test tudatunk, érzéseink, gondolataink, félelmeink materiális megjelenülése az anyagban. A testben leképeződnek helyes-helytelen tudati információink. A fizikai test és tudat összehangolt működését, harmóniáját nevezzük egészségnek. Amikor ez felborul, akkor következik be a betegség állapota. A gyógyulást, gyógyítást ezért a tudat, lélek harmonizálásával kell kezdeni. Az EGÉSZségház kezeléseiben pontosan ezért nincsen tüneti kezelés, állapotfelmérés után az EGÉSZ kap (test-lélek-szellem) terápiás javaslatot.


A betegségek főbb csoportjai:
erzelmi.jpg- érzelmi – indulati (vágyak, gyűlölet, harag, irigység, félelmek) pl.: torok problémák, gyomorfekély, felszívódási zavarok, fejfájás, tüdő aszmatikus és gyulladásos folyamatai, különbözőterületek gyulladásai..


kornyezeti2.jpg- környezeti (elfojtások, agresszív uralkodás a másikon) pl.: bőrgyógyászati problémák, hajhullás, felszínre törő folyamatok...


karmikus.jpg- karmikus (testi hibák, örökletes betegségek): véletlen szövődmények magzati korban illetve gyerekkorban...ezek lehetnek tanítások az egyénnek, ugyanakkor a környezetnek is....karmikus kapcsolati összefüggések miatt........

„Mint ahogyan a madár sem tud elszakadni az árnyékától, úgy a lények sem tudnak elszakadni a betegségeiktől a tudatlanságuk miatt. Minden betegség egyetlen okra vezethető vissza, s ez a tudatlanság.

A tudatlanság három fő méregből áll.                                 Ezek a vágy, gyűlölet és a tompaság. Ezek okozzák az ártó-szél, az ártó-tűz és ártó-víz betegségeket.”         
Szél – gondolat, gondolatok
Tűz – vágy, gyűlölet, düh, harag
Víz – érzelem, érzelmek
Minden betegség, sérülés, fertőzés nem jelenlétből(nem a pillanat megéléséből), zavaros érzelmekből, zavaros tudatállapotból indul ki. Elhanyagolással, figyelmetlenséggel párosulva halálos betegséggé is fejlődhet.

Minden EGÉSZségtől eltérő állapot esetén (betegség) fel kell tárni annak hátterét (környezet, gondolatok, vágyak, fantáziák, áhítozás). Mint már említettük, ezek nem megélése (nem megfelelő módon, időben), kiélése, elfojtása( nem értelmezett, feldolgozott, csupán félrerakott), felhalmozása indítja be a betegséget és hozza létre a torzulásokat fizikai szintünkön, tehát a testünkben.
Minden betegség és hozzá tartozó tünet újabb kihívás (tanulás) az egyén számára (és a környezet számára is). Más-más fokozattal, terheléssel, tanulási feladattal. Szintünktől függően ezek néha igen nagy fájdalmakkal járnak. Fokozatonként nő a nyomás és a szenvedés, ennek megfelelően esetlegesen az állapot súlyossága. Az egyén megértésétől, nyitottságától, szorgalmától függ a rá váró szint. Minél jobban ellenáll és/vagy nem foglalkozik az üzenettel, feladattal, annál nagyobb a nyomás, hogy váltson irányt, foglalkozzon önmagával, környezetével.
A betegség tagadása, agresszív el nem fogadása mélyebb fizikai szintre, elváltozásra készteti a testet. A test egy tükör. Tükrözi a bennünk zajló, kavargó folyamatokat, eseményeket, megéléseket. Gyakran érezzük előre, hogy valami készül, lappang bennünk, még mielőtt megjelenne a fizikai szinten. Ekkor könnyebb még visszaállítani a harmóniát.
Önismerettel, önképzéssel képesek vagyunk szellemi, illetve érzelmi szinten rendezni a problémát.

Amikor a betegség fizikai szinten megjelent, akkor arra kel törekedni, hogy elfogadjuk (ne tegyünk úgy mintha misem történt volna), megértsük ezt az új állapotot (álljunk meg, vizsgáljuk meg a tüneteket, nézzük meg volt e előjele, ha igen mikor, mik történtek előtt és azóta…..). Amennyiben ez nem így történik, energiát és időt veszünk el a probléma megértéstől, feldolgozásától. Minél később kezdünk el foglalkozni a tünettel és annak üzenetével, annál inkább elfedik a cselekedeteink, dolgaink az állapot valódi üzenetet.
Eluralkodik rajtunk a pánik, elégedetlenség érzése vesz rajtunk erőt, összezavarodunk, egyre távolabb kerülünk a betegség eredeti okától. Kialakul bennünk a betegségtudat, amely folyamatosan termeli az energiát, mellyel blokkoljuk saját testünk gyógyulását.

test-lelek-sze.jpgMinden gyógyítási technika, eljárás során fontos a komplex szemlélet, mely a betegség okát, jelenét és esetleges következményeit vizsgálja. Szembe kell nézni önmagunkkal, kezünkbe kell venni saját sorsunkat, gyógyulásunkat, mert hosszútávon senki nem tud meggyógyítani minket ha mi nem változunk. Mi teremtettük meg a betegséget s a betegség okát, s ezért mi magunk vagyunk csak képesek ezen változtatni. Segítséget, útmutatást kérhetünk, kaphatunk,ezzel időt kaphatunk, nyerhetünk,  de helyettünk más nem oldhatja meg ezeket a feladatokat. Hisz ha nem jól „vizsgázunk” újra betegek leszünk azzal a különbséggel, hogy nehezedik a nyomás, halmozódik a feladat a betegség, súlyosbodik vagy állandósul az állapot (köhögésből-aszma…..stb).


Érzelmi (indulati) betegségek: gondolatok, vágyak, félelmek, harag, gyűlölet, fantáziák le nem vezetéséből, ki nem éléséből, elfojtásából keletkeznek. Először többnyire funkcionális zavarok keletkeznek a különböző életfolyamatokban, majd akut testi panaszokat (gyulladás, sérüléseket) okoz. A folyamat krónikusság válva gyógyíthatatlan szervi elváltozásokat és egyes esetekben halált is okozhat. Az ide tartozó betegségek az egyénről szólnak, Önmagával harcol. Mást próbál mutatni, megélni, mint ami van.
Környezeti betegségek: a környezeti betegségeknél az egyén nem önmagával küzd (saját énjével), hanem egy nála dominánsabb énnel küzd, amely, illetve aki, uralkodik rajta. Az egyén behódol a másik énje előtt, elveszíti szabad akaratát, viselkedik, cselekszik a domináns erő hatására. Nincs uralma teste és lelke fölött = diszharmónia, ebből, pedig betegség következik. Többnyire mártírként, csöndesen él pl.: hajhullás, bőrbetegségek, fogak elvesztése. Zárt közösségekben a legjellemzőbbek.
Karmikus betegségek: mit is jelent ez a szankszrit szó. A múltban elkövetett negatív cselekedetek, gondolatok, érzelmek, beállítottságok összessége eredményezhet ilyen betegséget, amely lehet vele született, illetve később pedig szerzett. Veleszületett testi illetve szellemi fogyatékosság (vakság, süketség, paralízis, stb.), későbbiekben végtagvesztés, bénulások, SM-betegség. A karmikus betegséget nem lehet hagyományos módszerekkel gyógyítani. A betegség állapota szigorúan rákényszeríti az egyént, és a környezetét, hogy tanuljon, folyamatosan foglalkozzon önmagával, a világgal. Kiszolgáltatottságával az alázatot, önfegyelmet, koncentrációt, kitartást, szorgalmat kell fejlesztenie, növelnie. A karmikus betegségeket nehéz, illetve gyakran „lehetetlen” gyógyítani. Legtöbb esetben az enyhítés, elfogadás, megbékélés elősegítése a lehetséges eredmény. Sok esetben ez az állapot egy emberöltőt kitesz. Ilyenkor segítséggel, ha az alany kéri, és érett rá(itt van az ideje), segíthetünk bepillantani számára a múltba, hogy megértse a jelent, s ez által egy tudatosabb, boldog jövőt hozhat létre. Nagyon fontos a környezet szerepe, feladatuk felismerése, vállalása is. Számukra is komoly lecke, tanítás ez. Semmi sem véletlen, mindennek oka van. Sorszerű, bár lehet, hogy igazságtalannak tűnik, de mégsem az. Mindig azt kapjuk, amit érdemlünk. A gyógyító feladata ilyenkor a segítségnyújtás, őszinteség, támasznyújtás. A megbékélés megteremtése, s a negatív karma letörlesztése, feloldása.


A Gyógyítóról, orvosokról:
Feladatunk a szüntelen tanulás, nyitottság, mély együttérzés, empátia, gyógyítóként is nem csak csupán emberként. A gyógyítás is lehet egyfajta negatív karma ledolgozása is, bár bizonyos fejlettségi szint után( erről a személyiségünk és a hét sugár összefüggéseinél tértünk/térünk ki). Sorsszerű kapcsolódás a beteg – gyógyító között. Elmúlt életek összefonódása valamilyen szinten. Az sem véletlen, hogy a gyógyító mire szakosodott(ha szakosodik pl. nyugati orvoslás), milyen betegség típussal foglalkozik, dolgozik.
A gyógyító hatásfoka, képesség arányos szellemi érettségével. Az is igaz, az sem véletlen ki hova kerül, milyen gyógyítóhoz. Hiteleshez vagy kóklerhez. Érdemeink, szellemi igényeink, tapasztalási fokozatunknak megfelelően kapjuk a segítséget, a gyógyítót. Gyógyító – gyógyított egyaránt tapasztal és tanul képességeikhez mérten.
A Keleti világban több a megtapasztalás a kezelésben, mint az elmélet. Nyugati világban pont fordított. Megtapasztalás nélkül ugyanakkor sem a tudás, sem a folyamat nem lesz az egyéné.(Elméletben nem élvezhetjük a szerelmet,virág illatát, az étel ízét, csupán ha már megtapasztaltuk). A Keleti orvoslás/ természetgyógyászat szerint a testünket, jelzéseit, reakcióit figyelve megérthetjük belsőnk üzeneteit, segélykérő felhívásait, lelkünk üzenetét, életutunk folyamatát.