Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fenyők az életünkben

2015.09.23

 

Mágikus és gyógyító felhasználása

A fenyőféléket az ételtől kezdve a gyógyszereken át az üzemanyagig mindenhol használják. Ételként a fenyőtűk C-vitamin forrásként is használhatóak, csupán 5-10 percig kell áztatni őket. Fontos megjegyezni, hogy néhány fenyőféle tűje mérgező, így például kerüld az araukária, tiszafa és sárgafenyő tűket. A fenyőtű teája megfázás, hólyag és vese problémák esetén kiváló.

A magvak mindegyik fenyőnél ehetőek, ám sok olyan kicsi, hogy nem gyűjtik őket. A kéreg belseje is ehető, ezt akár főzve, sütve, de nyersen is megették.

Gyógyszerként a gyanta antiszeptikus és fertőtlenítő hatású. Gombaölő és antibakteriális.

A fenyő maga a születést, a bőséget, termékenységet, szerelmet és szerencsét jelképezi. Vonzza a fellendülést, füstöléssel megtisztítva az otthon segít a nehéz időkben. A fenyő olajával felmosva azt mondják, távol tartja a rossz energiákat és a betegségeket. A tobozokat magunkkal hordozva segít a termékenységen és energiát ad idős korban.

Cultus Arborum ismeretlen írója szerint szél szellemek lakják, s a lyukak, csomók a szellemek ki- és bejárását mutatják. Sziléziában, ma Lengyelország területén található, gyermekek fenyőágakat hordoztak nagyböjt negyedik vasárnapján (Laetere vasárnap), melyre színes papírokat és szalagokat kötöttek. A menet gyógyító és védelmező erőt képviselt.

A fenyő istenségei általában: Artemisz, Diána, Ariadné, Kübelé, Dionüszosz, Bacchus, Pán, Druantia.

Ásványa a smaragd.

A fákhoz beszélhetünk.

A fenyők tövében pihenve lekerülnek rólunk a nehezítő, betegítő energiák.