Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyógynövényes receptek

2015.09.27

 

Gyógynövényes receptek | bezárás

Kakukkfű felhasználása

Kakukkfüves méz tisztítja a légutakat és a tüdőt.

Zöld kakukkfüves túróslepény
Hozzávalók:
1 kg házi túró
6 tojás
20 dkg cukor
1 vaníliás cukor
2 dl tej
1 dkg élesztő
zsír

liszt
kakukkfű

Először a túrót kell elkészíteni. 1 kg jó házi túrót törjünk össze 5 tojássárgájával, 20 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral, pici sóval, 2 csapott evőkanál liszttel, ha kész adjunk hozzá 1 evőkanál zöld kakukkfüvet. Verjük fel az 5 tojás fehérjét gőz fölött, majd adjuk a túróhoz. Tegyük félre. 2 dl langyos tejben futtassunk fel egy kávéskanálnyi élesztőt, ha feljött tegyünk bele 1 tojást, 2 evőkanál zsírt, sót , pici cukrot, és annyi lisztet, hogy ne ragadjon, ha összegyúrtuk. Nyújtsuk ki a tepsi méretére a tésztát, majd tegyük rá a túrókrémet, így kelesszük egy órán át langyos helyen. Közepes lángon jó félóráig süssük. 4-6 személynek kell utána megnyalni az ujját olyan finom.

Kakukkfű szirup
Daraboljuk össze a finom, friss kakukkfüvet, mert így kellő sűrű lesz a szirupunk és a méz tartósítja is. Hagyjuk állni legalább 2 hétig, hogy jól összeérjenek az ízek. Akinek virágpor allergiája  használjon akácmézet a vegyes virágméz helyett. Szörpnek, öntetnek nagyon jó. A kakukkfű légúttisztító, kiváló gyógynövény.


Borsmenta felhasználása

Borsmenta tea
A borsmenta tea természetes hatóanyagai segítségével frissíti a szervezetet.

1 l vizet forraljunk fel , tegyünk bele 1 kávéskanál mentát,  s hagyjuk 10 percig állni majd langyosan fogyasszuk. Ízesítés nélkül is kiváló frissítőt kapunk. Nyugtató szereket szedőknek, kismamáknak ellenjavallott az alkalmazása.

Borsmenta likőr
Áztassunk 2 dkg mentát 2 hétig 1 liter 50 %-os szeszben, majd szűrjük le és adjunk hozzá mézet. Csodálatos aromájú, hozzáadott szerektől mentes édes italt kapunk.

Borsmentás gyümölcsleves 
Nyári hőség idején ízesíthetjük gyümölcsleveseinket friss mentalevelekkel. 2 l leveshez 5-6 levelet tegyünk, amikor forr a leves, majd zárjuk le, hagyjuk kihűlni. Tányéron díszíthetjük tejszínhabbal, melynek tetejére hajtásvéget csípünk.

Borsmentás csoki öntet süteményre, fagylaltra
A friss mentaleveleket összetörve keverjük a csokiba, amelyet gőz fölött elfolyósítunk. A csokoládéba felnőtteknek csempészhetünk kevés borsmenta likőrt, melytől kellemesen pikáns aromát kap az öntet.

Borsmenta fürdő 
Főzzünk meg egy összemaroknyi mentát, s öntsük a fürdővízbe. Ne használjunk mellette más illatosított tusfürdőket, szappanokat, ellenben gondoskodjunk diszkrét félhomályról. 20-30 percnyi csendes fürdő után felfrissülve kezdhetünk neki esti programunknak.

 

Borsmentás  fürdő 
Viszketésre 1 l vízhez 1 teáskanálnyi szárított, vagy két szál friss borsmentát használunk fel. Forró vízbe tesszük, kb. 10 percet állni hagyjuk. Frissen el is rágogathatjuk.


Zsálya vagyis szalvia felhasználása

A zsályát húsokhoz, köretekhez használjuk fűszernövényként. 1-2 levél elegendő, hogy kifejtse áldásos hatását. Daganatok megelőzésére alkalmazható, kellemes, nyugtató hatású, segíti az ellazulást, elősegíti a nyugodt alvást.

Zsálya tea 
1l vízhez 5 levél zsályát adjunk, forralás után hagyjuk állni 10 percig, utána fogyasztható.

Zsálya likőr 
1l szeszhez 20 db zsályalevelet tegyünk, s áztassuk 2 hétig. Leszűrés után tegyünk hozzá mézet és kész a likőr.


Körömvirág felhasználása

A gyomor nyugtatására kiváló, krémje sebekre nagyon jó, kisbabáknak popsikrémként ideális, allergiások is bátran alkalmazhatják gyulladáscsökkentő hatása miatt. Ehető virág.

Körömvirág tea 
1l vízhez 2 szál körömvirágot tegyünk, forrás után hagyjuk állni.

Sült körömvirág
Körömvirág mangalicazsírban sütve, kihűtés után kenyérre kenve nagyon finom. A kenyérre szórjunk a virág szirmaiból díszítésként.

Körömvirág dekoráció 
Szinte minden ételhez használható, különösen fejes salátához, sültekhez, tejfölös, sajtos ételekhez.

Körömvirágos uborkasaláta 
Készítsük el az uborkasalátát családunk hagyományai szerint, ki natúr salátaként, cukros-ecetes vízben, ki fokhagymás-tejfölösen, majd tépdessük a saláta közé és már fogyasztható is.

Körömvirágos, túrós palacsinta 
A palacsintatésztába keverve és a túróba vegyítve is használhatjuk ezeket a szép, élénksárga színű virágokat.

Körömvirág likőr 
Gyomorerősítőként használjuk.  1l szeszhez tegyünk 20 db körömvirágot, s hagyjuk 2-3 hétig ázni, majd szűrjük le, s ízesítsük vaníliával és mézzel.

Körömvirágkrém 
Elkészítés: 1/2 liter mangalicazsírban, jó maréknyi körömvirágot kell kisütni, majd egy éjjelre úgy hagyni. Reggel fölmelegítés után, ha leszűrtük, tégelyekbe tölthetjük.

Körömvirágos pogácsa

25 dkg teljes őrlésű liszt, 12 dkg vaj, kis kanál sütőpor, kis kanál só, 25 dkg túró, marék körömvirág szirom, 1 tojás + 1 a kenéshez.

A vaj felében 2-3 percig kavargatom a körömvirágot, majd hagyom hülni. A többi hozzávalót összedolgozom, majd a legvégén hozzáadom a körömvirágos vajat is. Kinyújtom 11 cm vastagra és megkenem egy tojással, sózom a tetejét és 15-17 perc alatt aranysárgára sütöm 180 fokon.
Citromfű felhasználása

Citromfű tea
Álmatlanságra, idegeskedésre 1 l forró vízbe 1 teáskanál száraz vagy két szál friss citromfüvet teszünk. Nem kell főzni, csak állni hagyni 15 percig. Kortyolgatva fogyasztjuk, télen selyemkóró mézzel édesítve remek meghűlés elleni szer.


Galagonyabogyó felhasználása

Galagonyatea
Gyakori szívdobogásra használható szívnyugtató hatású gyógynövény. Forró vízbe 1 evőkanál bogyót tegyünk, majd 1 órán át hagyjuk állni, és úgy fogyasztható.

 

Pusztai saláta
Legelhetünk is, azaz már a mezőn is elfogyaszthatjuk a pitypangot, tyúkhúrt, purcsit, de tálban is jól mutat kézzel széttépkedve, mézzel ízesítve. Jó a bélműködésre és olcsó!

Homoktövis
A homoktövis, mint természetes immunrendszert erősítő élelem került be receptjeink közé. Fokozza az anyagcserét, zsíroldó hatása is nagy, segíti az optimális súly megtartását. Kedvező hatású gyomor és nyombélfekélyre, védi a májat. Értékét növeli a benne lévő béta karotin, a B12 és E, F vitamin tartalma is. Olaja kiváló az allergia ellen. A boltokban főleg italokat, lekvárokat lehet kapni. A Rendek Ökocentrum Kft fagyasztott bogyókat is árusít. A termék a gazdaságban is kapható. 

Diólikőr
Június végéig leszedünk 20 db zöld diót, tűvel megszurkáljuk és leöntjük 3 l, minimum 52 fokos házi pálinkával, majd 3 hétig hagyjuk a napon érni.  Addigra már jó fekete színű lesz. Leszűrjük, és ízlés szerint mézzel keverjük. Érett lesz karácsonyra. Gyomorerősítő hatását a disznótor után ki is próbálhatjuk.

Articsókás pita

Hozzávalók: pitatészta, 1-2 db articsóka, 30 dkg reszelt sajt, 20 dkg joghurt, 2 db tojás, 2 evőkanál olívaolaj, 3 gerezd összepréselt fokhagyma, 1 evőkanál apróra vágott friss kapor, só és bors, kevés víz.

Elkészítés: Az elkészített pitatésztából két lapot gyúrunk. Előzőleg megtisztított articsókát vékony szeletekre vágjuk, és olajon megpirítjuk. Hozzáadva a fokhagymát és sót, kevés vízzel puhára pároljuk, és a végén beletesszük az összeaprított friss kaprot. Levesszük a tűzről, majd ha kihűlt, elkeverjük benne a tojásokat és a joghurtot. Egy tepsit kikenünk olajjal, belehelyezzük az egyik lapot, rárakjuk a masszát, megszórjuk reszelt sajttal, rárakjuk a második lapot. Előmelegített sütőben megsütjük.


 

 

 

 


Articsóka, kerti

Borágós vaj

A borágó zsenge levelét vágjuk apróra, és keverjük bele fűszervajba. Finom ízt kölcsönöz neki.


 

 

 

 


Borágó

Borbolyás rizs

Ízletes és nem szokványos ízű rizst készíthetünk, ha főzéskor teszünk hozzá 5-10dkg borbolyát. Húsokhoz kiváló köret.


 

 

 

 


Borbolya, közönséges

Borókás csirke (én vega vagyok, ugyanakkor ha te nem akkor....)

Hozzávalók 4 személyre: 2 db csirkemell, 4-6 db csirkecomb, 1 fej vöröshagyma, 1/2 fej fokhagyma, 2-3 evőkanál borókabogyó, 15-20 dkg császárszalonna, 5 evőkanál étolaj, kevés liszt, 2 dl tejföl, ízlés szerint só, bors, reszelt trappista sajt

Elkészítése: Az előre besózott húst lisztben megforgatjuk, olajban kicsit megpirítjuk, majd a húsos szalonnát kisütjük. Ezt követően egy tűzálló tálba tegyük a húst, a tetejére pedig rakjuk rá a szalonnaszeleteket. A megpirított hagymát keverjük össze a borókabogyóval, az áttört fokhagymával és ízlés szerint borssal, majd hígítsuk föl vízzel és öntsük a húsra. A húst lefedve, lassú tűzön süssük puhára. A legvégén szórjuk rá reszelt sajtot, és várjuk meg, amíg a sajt ráolvad. Tálaláskor öntsük le tejföllel.


 

 

 

 


Boróka, közönséges

Csipkebogyómártás

Hozzávalók: 5 dkg vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, csipkebogyólekvár, 3 dl vörösbor, citromlé

Elkészítés: Az 1 evőkanál zsemlemorzsát vajon megpirítjuk, majd a vörösborral felforraljuk. Forrás után annyi csipkebogyólekvárt adunk hozzá, hogy besűrűsödjön, és a legvégén ízlés szerint citromlevet teszünk hozzá. Fogyasztása vadhúsok mellé ajánlott.


 

 

 

 

 

Fekete retek mézzel

Egy fekete retket vágjuk félbe, kaparjuk ki a közepét, az üreget töltsük meg mézzel, majd alaposan becsomagolva tegyük a hűtőszekrénybe 24 órára. Másnapra a méz átveszi a retek ízét, és a mézbe sok vitamin kerül. Fogyasszuk el az üregből a mézet!


 

 

 

 


Fekete retek

Fodormenta-szósz

Hozzávalók : 1 bögre cukor, két marék fodormentalevél, ecet

Elkészítés: A cukrot az előre megmosott és apróra vágott fodormentával elkeverjük, majd adunk hozzá annyi ecetet, amennyi képes feloldani a cukrot, és az egészet jól összerázzuk. Néhány napig hűvös helyen érleljük.


 

 

 

 


Fodormenta

Kapros juhtúrókrém

Hozzávalók: 30 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 1 evőkanál aprított kapor

Elkészítés: A juhtúrót kikeverjük a vajjal és a friss, mosott kaporral. Pirítósra kenve fogyasztható.


 

 

 

 


Kapor, kerti

Libasült borsikafűvel (annak, aki még nem tart a vega/nem ártás szemlélet útján)

Hozzávalók: 1 kisebb pecsenyeliba, pecsenyefűszer, só, borsikafű

Elkészítés: A megtisztított és megmosott pecsenyelibát jól megsózzuk, és beleforgatjuk kívül-belül a pecsenyefűszer-keverékbe, majd a hűtőben 1 napig állni hagyjuk. Másnap tepsibe tesszük, alá és mellé friss vagy szárított borsikafüvet teszünk. Kevés vizet öntünk alá, és saját levével locsolgatva sütőben megsütjük. A megsült libához ajánlott párolt vörös káposztát tálalni.


 

 

 

 


Borsikafű

Pesto szósz készítése

Hozzávalók: 30-50 db friss bazsalikomlevél, 30-40 dkg reszelt parmezán sajt, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, só

Mossuk meg a bazsalikom leveleket, majd turmix vagy mozsár segítségével pépesítsük sóval és a fokhagyma gerezdekkel együtt. E munkafolyamat közben adagoljuk hozzá a reszelt parmezán sajtot, végül adjuk hozzá az olívaolajat.


 

 

 

 


Bazsalikom

Rántott petrezselyem levél

Az alaposan megmosott petrezselyemlevelet szárán hagyjuk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük.


 

 

 

 


Petrezselyem

Rozmaringos burgonya

Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 5 dl tejfől, 10 dkg füstölt sajt, 3 tojás, főtt brokkoli, 1db citrom reszelt héja, fehérbors, 1-2 teáskanálnyi szárított vagy friss rozmaring, só

Elkészítés: A megfőtt burgonyát meghámozzuk, felszeleteljük, és a főtt brokkolival együtt előre kiolajozott tepsibe tesszük. A tejfölt a rozmaringgal, a fűszerekkel, a felvert tojásokkal elkeverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, és ráöntjük a burgonyára és a brokkolira. Alufóliával lefedve tesszük be a tepsit, előre melegített sütőbe, és mintegy 15-20 percig sütjük.


 

 

 

 


Rozmaring

Tonhalas avokádó (én halat se fogyasztok, ugyanakkor az a bibliában is megjelenik....gondolkodjunk el, hogy a mindennapokban írja?)

Hozzávalók: 3 db érett avokádó, 1db tonhalkonzerv olajban, só, fehér bors, 1 db citrom

Elkészítés: Hámozzuk meg az avokádót, vegyük ki a magját, és vágjuk össze apró kockákra. A tonhalat nyomjuk össze villával, keverjük össze az avokádóval és ízesítsük sóval, fehér borssal és citromlével. Pirítós kenyérrel ajánlott fogyasztani.


 

 

 

 


Avokádó

 

 

 

 

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

 

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!